INSTRUCTIES NACHTELIJKE THUISKOMST
Instructies voor de eerste uren in de nacht thuis na ontslag uit ziekenhuis
U bent thuis met uw pasgeboren baby. Hieronder vindt u informatie en adviezen om u te helpen die eerste uren thuis zo goed mogelijk door te komen.
DE BABY
Bel de verloskundige bij:
- Koorts, hoger dan 38°C, altijd rectaal gemeten.
- Ondertemperatuur, lager dan 36,5°C.
- Bloedverlies navelstompje, meer dan +/- 10 druppels.
- Aanhoudend, klagerig kreunen met vlagen, op een hoge of juist lage toon.
- Als je iets niet vertrouwt!!
Een pasgeboren baby kan zichzelf meestal nog niet goed op temperatuur houden. Opletten dat uw baby niet afkoelt, de normale temperatuur is tussen de 36.5°C en 37.5°C. Om veilig rectaal de temperatuur te meten, dipt u de punt van de thermometer in vaseline en legt u de baby op de zij. Zet de thermometer aan en breng voorzichtig de gehele zilverkleurige punt van de thermometer in. Net niet ver genoeg geeft een te lage temperatuur aan.
Te lage temperatuur? Huid-op-huid contact is een goede methode om de baby directe warmte te geven: blote baby op uw blote borst, toegedekt met een dekentje. Let op dat de baby vrij kan ademen.
Bij een temperatuur tussen de 36.5°C en 37°C zet u de baby een mutsje op en gebruikt u een kruik in het bedje (tussen de dekentjes leggen) bij temperatuur lager dan 36,5°C 2 kruiken, hoger dan 37°C geen kruik.
Adviezen voor de verzorging van uw baby:
- Iedere 3-4 uur verschonen (luiers bewaren). De eerste ontlasting is kleverig en zwart van kleur. Dan ook de temperatuur van uw baby meten. Is de temperatuur laag, dan bovenstaande adviezen opvolgen en na een uur weer de temperatuur meten.
- Als u borstvoeding geeft: uw baby elke 2-3 uur aanleggen, dit bevordert de melkproductie.
- Laat de baby nooit (even) alleen op de commode liggen. Moet u toch even weglopen? Leg de baby dan eerst op een veilige plek, zoals het bedje of de box.
- Voeden/voeding aanbieden.
- Maximaal 3-4 uur laten slapen, dan bovenstaande stappen herhalen.
- Het is mogelijk dat uw baby de eerste 24-48 uur misselijk is, waardoor er weinig trek is in voeding. Ingeslikt vruchtwater en bloed kan misselijkheid veroorzaken. Uw baby kan wat roodbruin vocht spugen, door bloed dat tijdens de bevalling is ingeslikt. Als dit gebeurt, draai de baby dan even op de zij of houdt hem/haar even rechtop.
- Leg de baby vanaf de geboorte altijd op de rug te slapen. Wij adviseren uw kindje bij u op de kamer te laten slapen, in zijn eigen bedje of wiegje (rooming-in). Laat uw baby niet bij u in het ouderlijk bed slapen, dat is niet veilig.
- Knuffelen, praten met uw baby en huid-op-huid contact kunnen zorgen dat de baby rustig wordt.
DE MOEDER
Bel de verloskundige bij:
- Koorts, hoger dan 38,5°C, altijd rectaal gemeten.
- 2 kraamverbanden doordrenkt in een half uur.
- 2 stolsels, vuistgrootte in een half tot heel uur.
- Aanhoudende pijn in de onderbuik.
- Als je iets niet vertrouwt!!
Adviezen voor de moeder:
- Doe rustig aan en drink voldoende.
- Was uw handen voor en na het verschonen van uzelf of de baby en voor iedere voeding.
- Verschoon regelmatig de kraamverbanden.
- Voor iedere voeding gaan plassen (met begeleiding). Voor de hygiëne en om pijn/branderigheid te verlichten, raden wij aan om tijdens of na het plassen te spoelen met lauw water.
- Als het advies vanuit het ziekenhuis komt, mag u indien nodig 1-2 paracetamol innemen bij pijnklachten (maximaal 6 per 24 uur).